fredag 26. august 2016

Gado gado

Noe av det beste med å reise til Nederland er å spise indonesisk mat! Desverre har vi ikke den samme tradisjonen for indonesisk take-away i Norge, men heldigvis går det an å lage selv!

Gado gado betyr mix-mix og er en slags festsalat. Innholdslista er kun forslag. Om det er noe som er vanskelig å få tak i eller du ikke liker, dropp det. Om du har noen favoritter du har lyst til å legge til, gjør det! Det viktigste er å kombinere smaker, farger og teksturer før man dekker det hele med peanøttsaus. Eksperimenter med tilberedning og størrelse på bitene. I mange oppskrifter er for eksempel potetene fritert og kålen dampet. Det meste er lov, gjør det du vil og skap en fest for både øyet og ganen.

Omtrent det du trenger for å starte festen.


Salaten:
  •  fire mellomstore poteter
  • 200 g tofu
  • 1/2 agurk
  • tre tomater (gjerne en blanding av grønne og røde
  • en gulrot
  • to egg
  • to never bønnespirer
  • salat av forskjellige typer. Her har jeg brukt kinakål og sommerkål, men det meste passer inn.
  • rekechips

Skrell potetene og del dem i terninger som passer i munnen (la oss si 1-2cm) og kok dem møre. Skyll dem i kaldt vann. Del tofuen i ontrent like store terninger og stek til den er sprø på alle sider. La den renne av på tørkepapir
Tofuen blir sprø

Del agurken i skiver, terninger og pinner. Del tomatene i terninger og båter. Jeg liker å dele gulroten i tynne pinner. Kok eggene til de er hardkokte og skrell og del dem i åtte biter hver. Strimle og skjær opp salat og kål. Tilbered rekechips som anvendt på pakken, om du ikke har kjøpt ferdige. Legg alt i samme bolle, men spar rekechipsen så den holder seg sprø.



Sausen:
  • 250 g peanøttsmør
  • en rød chili med frø
  • fire-fem spiseskjeer soyasaus
  • en-to lime
  • to fedd hvitløk
  • vann
Hakk chili og hvitløk. Ha peanørrsmør i en liten kjele og sett på varmen. Tilsett chili og hvitløk og vent på at peanøttsmøret blir flytende av varmen. Du kan godt tilsette en desiliter eller to med vann. Smak til med soyasaus og saft av lime. Riv skallet av omtrent en halv lime og ha dette oppi til slutt, pass på å rive det grønne og ikke det hvite.

Før servering blander du sammen salaten og sausen og knuser noen rekechips over.
Ikke like fargerik lenger, men veldig god!

Jeg håper dette kan bli en eksotisk favoritt i flere hjem.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar